Eikenboom

 

Uitgestrekte eikenwouden besloegen ooit grote delen van Europa. Als je de majestueuze eik in Nederland ziet staan zou je bijna gaan denken dat die er altijd al stond. Dit is echter niet waar. Na de laatste ijstijd (ca. 10.000 jaar geleden) kwam de eik alleen in Spanje en Italië voor.

 

Omdat Spanje van de rest van Europa geïsoleerd ligt door de Pyreneeën en Italië door de Alpen heeft het ca. 2.000 jaar geduurd voordat de eik aan de andere kant van de berg was (zie hiervoor het eekhoorntje in de film Ice age!). Eenmaal over de berg heen heeft de eik zich in nog eens 2.000 jaar verspreid in West Europa en dus ook naar ons land.

 

De eerste bewoners van Nederland hadden nog niet direct oog voor de bijzondere houtkwaliteiten van eiken. Maar zij hadden wel al snel door dat dit een andere boom was dan die anderen. Zij beschouwden sommige eiken als heilige bomen die een bijzondere plaats in de gemeenschap innamen. Deze eiken stonden veelal in het midden van een woongemeenschap waar deze dienst deed voor de rechtspraak, voor huwelijksrituelen, als plek waar de dorps oudsten filosofeerden en veel meer.

 

In alle oude religies van West Europa, bij de Germanen, de Galliërs en andere Keltische volken neemt de eik een heilige plaats in. Hij was als het ware het e-mail adres van god! Via de eik konden de mensen communiceren met de goden. Zo zagen de mensen het feit dat een eik vaker dan een andere boom door de bliksem getroffen werd als een signaal van de goden.

 

Eiken.nl

Tel: 045-527 05 85

Tel: 045-527 05 85

Houtzagerij Windels | Slesingerstraat 2 | 6442 PH Brunssum | Tel: 045 - 527 05 85‚Äč

Facebook van Houtzagerij Windels